Saturday, 8 January 2011

Jean-Paul van Soest over EIKE

Op De Dagelijkse Standaard (DDS) schreef Jean-Paul van Soest een comment over EIKE die m.i. een correcte samenvatting vormt en die uitstekend beschrijft hoe nepwetenschappelijke door lobbygroepen opgerichte “instituten” opereren en elkaars mening verspreiden. Ik kopieer het dan ook graag even want dit hoort niet ergens verborgen in een comments sectie te zitten.

(noot : ik heb hier en daar een link toegevoegd)

Beste Hans [Labohm],

Ik vind het wel fascinerend te zien hoe de klimaattwijfelaars langzamerhand hun eigen paralleluniversum hebben gecreëerd. Ik moet zeggen: het zit verdomd goed in elkaar.

Ik heb de indruk dat EIKE helemaal geen instituut is, alleen maar een website waarop de twijfelbeweging zijn posts kan achterlaten. Alleen, door het woord Institut lijkt het natuurlijk meer dan wat het is. In de gidsen en telefoonboeken van Jena, waar het EIKE gevestigd zou moeten zijn, is geen EIKE te vinden. Er is alleen een postbus. Dat bevestigt mijn vermoedens. De oprichter en voorzitter, dr Holger Thuss, woont wel in Jena.

Het CV van Holger Thuss geeft geen reden om aan te nemen dat hij van de klimaatwetenschap veel kaas gegeten heeft. Hij is jurist en modern geschiedkundige. Een (na het voorgaande overbodige) check via Google Scholar laat zien dat hij geen wetenschappelijke publicaties over klimaatverandering op zijn naam heeft staan. De missie van het ‘Institut’ is dan ook geen wetenschappelijke, maar een politieke: “Viele dieser unsinnigen Maßnahmen sind volkswirtschaftlich sehr schädlich und belasten den Bürgen finanziell hoch ohne jeden Grund. Die daraus resultierende finanziell extreme Belastung macht auch vor den sozial Schwachen nicht halt. Sie ist daher vorrangig ein Krieg gegen die Armen und muß daher umgehend beendet werden.” En als motto geldt: “Nicht das Klima ist bedroht, sondern unsere Freiheit!” – een tegenstelling die geen tegenstelling is.

En zie ik daar niet malle Pietje, oftewel ‘Lord’ Christopher Monckton als lid van de Fachbeirat? Wat is de wereld toch klein. En wat grappig, ik zie dat jij ook af en toe een bijdrage aan EIKE levert.

Holger Thuss is tevens een CDU-prominent en als directeur Europa nauw betrokken bij CFACT, Committee for a constructive tomorrow, een ‘denktank’ en lobbygroep die vanuit een sterk libertair perspectief zijn werk doet. Dat mag, maar lobby is nog geen wetenschap, en als wetenschap vermomde lobby is vilein. Enfin, daarover schreef ik eerder n.a.v. Naomi Oreskes’ boek Merchants of Doubt. CFACT wordt – niet onverwacht – goeddeels door de olie- en mijnbouwindustrie gefinancierd.

Ik zie trouwens ook dat je zelf geschreven bijdragen aan CFACT levert, met artikelen die ik ook op DDS zie. Wat is de wereld toch klein, inderdaad.

Zo werkt het dus: een of andere lobby-denktank, vooral gefinancierd door olie en kolen, en vermomd als wetenschappelijk instituut, maakt een artikel of analyse, dat gaat naar andere als instituut vermomde lobbyclubs/denktanks, en af en toe komt er via de blogosfeer, waaronder DDS, ook het een en ander terecht bij de reguliere media die niet de tijd hebben om na te trekken wat de bron van de bron van de bron is. En voor je het weet lijkt het of er een enorme serie instituten en personen het idee ondersteunt dat er geen klimaatverandering is, en dat zo deze er wel is, de mens beslist niet de oorzaak kan zijn.

O ja: dit zijn géén ad hominems, het is alleen een analyse van de achtergronden en geloofwaardigheid van je bron, EIKE. Mijn conclusie: het klinkt als heel wat, , maar het is een libertair-ideologische campagnetool. Maar zoals ik al zei: wel knap in elkaar gezet allemaal. En effectief, want van een krachtig klimaatbeleid is allemaal nog niet zoveel terechtgekomen.

PS: Je kunt via CFACT wel eeuwige roem krijgen, zie ik: prof Frederik Seitz, een van de oer-Merchants of Doubt, staat nog vrolijk en fris genoemd als lid van de Board of Advisors van CFACT, hoewel hij op 2 maart 2008 overleed. Maar misschien ontkent CFACT eenvoudigweg dat de dood bestaat?

2 comments:

  1. Het is bekend dat Hans Labohm vergoedingen ontvangt voor zijn activiteiten, maar het is onduidelijk hoe veel hij ontvangt en door wie hij gestuurd wordt. Dezelfde vermoedens heb ik bij Marcel Crok en in mindere mate Arthur Rörsch.

    ReplyDelete
  2. Ik heb al meermaals aangegeven dat geld, een enkele uitzondering te na gesproken, in mijn ogen niet echt een determinerende factor is. Sceptici zullen uiteraard openstaan voor donaties die het mogelijk maken hun denkbeelden op grotere schaal te verspreiden, maar dat wil nog niet automatisch zeggen dat ze corrupt zijn. Ik vrees dat de meesten écht geloven wat ze zeggen.

    Marcel Crok is bij mijn weten vooral tennisleraar. Arthur Rörsch is dan weer een typisch voorbeeld van het emeritus-probleem, Rörsch is een erg hovaardig man die zichzelf hoog verheven voelt boven de rest van de wereld.

    Uiteraard zorgt het aanvaarden van financiële middelen van een lobby wel voor afhankelijkheid, want wie die weg opgaat kan moeilijk terug.

    Labohm werd (wordt?) door verschillende instanties betaalt, maar gelet op zijn loopbaan ga ik er vanuit dat zijn oneerlijkheid niet voortvloeit uit financiële motieven. Ik ga er, optimistisch, van uit dat zijn angst voor een politiek optreden zo groot is dat hij voor zichzelf heeft besloten dat een dergelijk optreden met alle mogelijke middelen mag bestreden worden, zelfs met leugens.

    ReplyDelete